Fructele mici și galben-portocalii pe care le vedem în piețe sunt adevărate comori ale toamnei. Cătina este unul dintre cele mai folosite remedii naturiste, fiind extrem de bogată în antioxidanți și cu o compoziție demnă de titlul de panaceu.
Cătina (Hippophaë rhamnoides L.) este o plantă cu mari virtuți, care conține peste 100 de tipuri de compuși. Este o plantă cu proprietăți versatile, multiple avantaje economice și o istorie bogată, care continuă și în medicina naturistă, și de aceea este inclusă în alimentația zilnică de tot mai mulți oameni pentru prevenirea și tratarea bolilor legate de alimentație.
Cătina a fost folosită în viața de zi cu zi pentru o varietate de scopuri, de la materie primă pentru obținerea de produse alimentare, cosmetice și preparate nutraceutice, dar și pentru protecția mediului.
Aproape că nu există afecțiune pe care cătina să nu o poată vindeca sau la a cărei ameliorare să nu contribuie, potrivit doc.ro. Iar acest lucru se datorează unui mix de vitamine, minerale și substanțe active: vitamina A, vitamine din complexul B, vitaminele C, E, K și P, magneziu, fier, calciu, potasiu, fosfor. Iar cantitatea de vitamina C este de zece ori mai mare decât cea conținută de citrice!
CITEȘTE ȘI: Planta completă: Ce boli tratează fructele, mugurii, frunzele și scoarța de cătină
Pentru prepararea infuziei poți cumpăra fructe uscate de la magazinele de profil sau poți usca chiar tu fructele în cuptor, până când acestea se stafidesc și își modifică puțin culoarea. Ca și în cazul oricărei alte infuzii, peste fructele uscate se adaugă apă clocotită.
Ceaiul de cătină este excelent pentru întărirea sistemului imunitar. O cană de ceai băută zilnic te va apăra de răceli și gripe. Poți folosi ceaiul de cătină și pentru detoxifiere, pentru energizare și îmbunătățirea stării de spirit.
Antioxidanții din cătină întârzie îmbătrânirea pielii și te ajută să ai un ten luminos, un păr mai puternic și unghii sănătoase. Dacă suferi de acnee, psoriazis, dermatită, erupții cutanate sau eczeme, aplică o compresă cu ceai de cătină, de câteva ori pe zi, pe zona afectată. Simptomele se vor ameliora în doar câteva zile.
Este benefic în anumite afecțiuni cardiovasculare, fiindcă fluidizează sângele, facilitează circulația acestuia, reduce nivelul de colesterol și păstrează arterele curate și sănătoase. Pentru cardiaci este recomandat consumul a una-două căni pe zi, alături de o dietă specifică cardiacilor, echilibrată, hrănitoare, dar săracă în sare, grăsimi, dulciuri și făinoase.
Specialiștii îl recomandă și în cazuri de afecțiuni gastrice, pentru reducerea disconfortului, mai ales în cazul balonării și durerilor difuze generate de aceasta sau în cazul afecțiunilor hepatice, datorită rolului antiinflamator și de susținere a regenerării.
Tot datorită efectului antiinflamator, ceaiul de cătină se administrează pentru durerile articulare, în reumatism sau artroză, dar poate calma și spasmele abdominale sau durerile de cap.
Alte afecțiuni în care e indicat consumul de ceai de cătină în scopuri terapeutice:
Cătina nu este recomandată femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de diaree. Dacă suferi de anumite boli cronice caracterizate prin multiple restricții, discută cu medicul tău înainte de a bea ceai de cătină.
Întrucât ceaiul de cătină îngreunează coagularea sângelui, acesta este contraindicat cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală întrucât crește riscul de sângerări abundente.
De asemenea, ceaiul de cătină nu trebuie să fie consumat în timpul administrării unui tratament anticoagulant. Combinarea cătinei cu medicamente sau suplimente care diluează sângele ar putea crește riscul de sângerare, apariția de echimoze și vânătăi la lovituri foarte ușoare sau chiar din senin. Cătina în general poate acționa ca un diluant al sângelui, provocând sângerări.